fæokromocytom

En fæokromocytom (gebyr-o-kroe-moe-sy-TOE-muh) er en sjælden, normalt noncancerous (godartet) tumor, der udvikler sig i cellerne i midten af ​​en binyrerne. Du har to binyrerne, en over hver nyre. Dine binyrerne producerer hormoner, der giver instrukser til stort set alle organer og væv i kroppen.

Hvis du har en fæokromocytom, en binyrerne frigiver hormoner, der forårsager vedvarende eller episodisk højt blodtryk. Hvis venstre ubehandlet, kan en fæokromocytom resultere i alvorlige eller livstruende skade til andre organ systemer, især det kardiovaskulære system.

De fleste mennesker med en fæokromocytom er i alderen mellem 20 og 50, men tumoren kan udvikle sig på alle alderstrin. Kirurgisk behandling for at fjerne en fæokromocytom normalt returnerer blodtrykket til det normale.

Tegn og symptomer på fæokromocytom omfatter ofte

Mindre almindelige tegn eller symptomer kan omfatte

Disse tegn og symptomer opstår ofte i korte perioder på 15 til 20 minutter. Spells kan ske flere gange om dagen eller mindre hyppigt. Din blodtryk kan være inden for normalområdet eller forblive forhøjet mellem magi.

Spells kan forekomme spontant eller kan være udløst af sådanne faktorer som

Triggers af symptomatiske magi

Hvornår skal se en læge

Fødevarer med højt tyramin, et stof, der påvirker blodtrykket, også kan udløse en magi. Tyramin er almindelig i fødevarer, der er gæret, alderen, syltede, saltede, overmodne eller forkælet. Disse fødevarer kan indbefatte

Visse medikamenter, der kan udløse en symptomatisk spell omfatter

Hormoners

Tegn og symptomer på fæokromocytom kan være forårsaget af en række forskellige tilstande. Derfor er det vigtigt at få en hurtig diagnose.

Relaterede tumorer

Selvom højt blodtryk er en primær tegn på en fæokromocytom, de fleste mennesker med forhøjet blodtryk ikke har en adrenal tumor. Tal med din læge, hvis nogen af ​​følgende faktorer er relevante for dig

Kræft (ondartede) tumorer

Forskerne ved ikke præcis, hvad der forårsager udviklingen af ​​en fæokromocytom. De forstår, at tumoren udvikler sig i specialiserede celler, der kaldes kromaffinceller, der ligger i centrum af en adrenal kirtel. Disse celler producerer og frigiver visse hormoner, primært adrenalin (epinephrin) og noradrenalin (noradrenalin).

Hvad du kan gøre

Adrenalin og noradrenalin er hormoner, der normalt fungerer som udløser kroppens kamp-eller-flugt reaktion på en opfattet trussel. Hormonerne prompt højere blodtryk, hurtigere puls og et boost i andre organ systemer, så du kan reagere hurtigt med en eksplosion af energi. En fæokromocytom resulterer i uregelmæssige og overdreven frigivelse af disse hormoner.

Hvad de kan forvente fra din læge

Mens de fleste chromaffinceller opholde sig i binyrerne, er små klynger af disse celler også placeret i hjertet, hoved, hals, blære, bagvæg af maven og langs rygsøjlen. Tumorer i disse chromaffinceller celler, kaldet paragangliomer, kan resultere i de samme virkninger på kroppen.

Mennesker med sjældne arvelige sygdomme har en øget risiko for at udvikle en fæokromocytom eller paragangliom, og tumorer, der er forbundet med disse lidelser er mere tilbøjelige til at være kræft. Disse genetiske forhold omfatter følgende

Højt blodtryk kan skade flere organer, især væv i det kardiovaskulære system, hjerne og nyrer. Hvis venstre ubehandlet, kan forhøjet blodtryk forbundet med fæokromocytom resultere i en række kritiske forhold, herunder

Sjældent, en pheochromocytom er kræft (ondartede), og kræftceller spredes til andre dele af kroppen (metastaserer). Kræftceller fra en fæokromocytom eller paragangliom oftest migrere til lymfesystemet, knogler, lever eller lunger.

Du vil sandsynligvis starte med at se din praktiserende læge eller en praktiserende læge. Men du kan derefter blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i hormonelle forstyrrelser (endokrinolog).

Før din udnævnelse, lave en liste, der omfatter følgende

Din læge vil tage en historie af dine symptomer og foretage en generel lægeundersøgelse. Spørgsmål, du bør være parat til at diskutere omfatter følgende

Din læge kan bestille en række tests.

Din læge vil sandsynligvis bestille følgende test, der måler niveauet af adrenalin, noradrenalin eller biprodukter af disse hormoner i din krop

Laboratorieundersøgelser

Hvis resultaterne af laboratorietest indikerer muligheden for en fæokromocytom eller paragangliom, vil din læge bestille en eller flere billeddannende undersøgelser for at finde en mulig tumor. Disse tests kan omfatte

Imaging tests

En tumor i en binyre kan blive opdaget i øvrigt under billeddannende undersøgelser af andre grunde. I sådanne tilfælde vil din læge bestille ekstra tests for at bestemme arten af ​​tumor.

tilfældig opdagelse

gentest

Din læge kan anbefale genetiske tests for at afgøre, om en fæokromocytom er relateret til en arvelig sygdom. Oplysninger om mulige genetiske faktorer kan være vigtigt for en række årsager

Spørg din læge om genetiske rådgivning, der kan hjælpe dig med at forstå de fordele og konsekvenser af genetisk analyse.

Den primære behandling for en fæokromocytom er kirurgi for at fjerne tumoren. Før du skal opereres, vil din læge ordinere medicin til at stabilisere dit blodtryk og mindske risikoen for komplikationer under operationen.

Du vil sandsynligvis tage to forskellige stoffer i en periode på syv til 10 dage, der hjælper lavere blodtryk før operation.

I de fleste tilfælde er hele binyrerne med en pheochromocytom fjernes med laparoskopisk eller minimalt invasiv kirurgi. Din kirurg vil gøre et par små åbninger, gennem hvilke han eller hun indsætter tryllestav-lignende enheder udstyret med videokameraer og små værktøjer.

Den resterende sunde binyrerne udfører funktioner, der normalt udføres af to, og blodtryk normalt vender tilbage til normal.

I visse sjældne situationer, såsom når den anden binyrerne allerede er fjernet, kan en operation overvejes at udtrække kun tumoren og spare noget af det sunde væv.

Hvis en tumor er kræft (ondartede), kan kirurgi være effektiv, hvis tumor og eventuelle metastaseret væv er isoleret. Selv om alle de cancervæv ikke fjernes, kan kirurgi begrænse hormonproduktionen og give en vis kontrol af blodtrykket.

Da kræft er sjælden blandt tilfælde af fæokromocytom, er forskningen om de bedste behandlinger stadig relativt begrænset. Behandlinger for maligne tumorer og metastaseret cancer relateret til et fæokromocytom kan omfatte følgende

besøge din læge

Medicin

Kirurgi

Kræft behandlinger