lupus fakta, symptomer, årsager, behandlinger, diagnose og flere

Lupus er en autoimmun sygdom. Det betyder, at kroppens naturlige forsvarssystem (immunforsvaret) angriber sundt væv i stedet for at angribe eneste ting som bakterier og vira. Dette forårsager inflammation.

Emnet fokuserer på systemisk lupus erythematosus (SLE), den mest almindelige og mest alvorlige form for lupus. Men der er andre typer af lupus, såsom discoid eller kutan lupus, lægemiddelinduceret systemisk lupus, og neonatal lupus.

Den nøjagtige årsag til lupus er ikke kendt. Eksperter mener, at nogle mennesker er født med visse gener, der påvirker, hvordan immunsystemet fungerer. Disse mennesker er mere tilbøjelige til at få lupus. Så en række andre ting kan udløse lupus angreb. Disse omfatter virale infektioner, herunder virus, der forårsager mononukleose, og sollys.

Selv om disse ting kan udløse lupus, kan de påvirke én person, men ikke en anden person.

Lupus symptomer varierer meget, og de kommer og går. De tider, hvor symptomerne blive værre kaldes tilbagefald eller opblussen. De tider, hvor symptomerne er under kontrol, kaldes remission.

Almindelige symptomer omfatter føler meget træt og har ledsmerter eller hævelse (arthritis), feber og hududslæt. Udslættet sker ofte efter du har været i solen. Du har måske sår i munden og hårtab. Over tid, nogle mennesker med lupus har problemer med hjerte, lunger, nyrer, blodceller, eller nervesystemet.

Kortikosteroid creme til udslæt; Ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) for mild led-eller muskelsmerter og feber; Malaria lægemidler til behandling af træthed, ledsmerter og hududslæt; Kortikosteroid piller, hvis anden medicin ikke kontrollere dine symptomer.

Der er ingen enkelt test for lupus. Fordi lupus påvirker forskellige mennesker på forskellige måder, kan det være svært at diagnosticere.

Lægen vil kontrollere for lupus ved at undersøge dig, stille dig spørgsmål om dine symptomer og tidligere sundhed, og laver nogle urin og blodprøver.

Behandling af lupus kan indbefatte

Lægen kan også anbefale andre lægemidler, der bremser immunsystemet (immunsupprimerende).