lupus: hvad sker der – nødblus, stadier, komplikationer og mere

Forløbet af lupus varierer fra individ og er svært at forudsige, fordi symptomerne kommer og går. Lupus normalt udvikler sig så langsomt, at en person ikke kan bemærke symptomerne i lang tid. Sommetider lupus udvikler og skrider hurtigt.

Lupus kan påvirke næsten enhver del af din krop, men medicin kan hjælpe med at forhindre og lethed problemer. Der er også ting, du kan tage på egen hånd for at undgå virkningerne af lupus på dit hjerte, hud, nyrer, øjne og andre områder.

Børn kan få lupus, selvom det mere almindeligt udvikler sig i teenage årene eller senere. Lupus hos børn synes at være mere alvorlige end hos voksne, når vitale organer, såsom nyrer og hjerte, er involveret.

Nogle mennesker med lupus har komplikationer såsom nyre og hjerteproblemer. Der er også bekymring for, hvis du har lupus og er gravid.

De fleste mennesker med lupus er i stand til at fortsætte deres sædvanlige daglige aktiviteter. Men når dine symptomer blusser, kan du opleve, at du har brug for at skære ned på dit aktivitetsniveau, få hjælp til børnepasning, eller ændre den måde, du arbejder. Eller du kan opleve, at du har brug for tid væk fra alle daglige aktiviteter.

De fleste mennesker med lupus kan forvente at leve en normal eller næsten normal levetid. Dette afhænger af, hvor alvorlig din sygdom er, om den påvirker vitale organer (såsom nyrer), og hvor hårdt disse organer er berørt.

En nøgle til at leve med lupus er kommunikation. Hold kontakten med din læge om nye eller forøgede symptomer, bivirkninger af medicin, og dine bekymringer og angst. Tal med din familie, venner og arbejdsgiver, så de forstår, hvad du kan og ikke kan gøre, og hvad de kan gøre for at støtte dig.