lupus tåge og hukommelsesproblemer

Lupus tåge – det glemsomhed og fuzzy-ledes følelse, der kan komme med lupus (systemisk lupus erythematosus, eller SLE) – kan være en af ​​de mest frustrerende symptomer på den betingelse.

Udtrykket lupus tåge betyder mere end problemer med hukommelsen. Der henvises også til kognitive vanskeligheder, såsom problemer med at hjælpe dit barn med lektier, eller skrive en indkøbsliste.

“Det kan virkelig gøre hele din verden falde fra hinanden,” siger Janet Foley Orosz, ph.d., en offentlig politik ekspert i Ohio, der har kæmpet med lupus tåge i næsten 20 år. Hun nu samarbejder på et websted og faglig program designet til at hjælpe andre med den betingelse.

Der er ingen kur mod lupus, så der er ingen kur mod lupus tåge enten. Men der er måder at arbejde omkring dine problemer med koncentration og hukommelse. Her er hvad du behøver at vide.

Lupus tåge er en generel betegnelse for de kognitive svækkelser, der ofte vises med lupus, herunder koncentrations- og hukommelsesproblemer, forvirring og svært ved at udtrykke dig selv. Disse kognitive problemer er ofte værre under nødblus.

Den gode nyhed: Lupus tåge ikke normalt få gradvist værre, ligesom demens eller Alzheimers sygdom, siger Lisa Fitzgerald, MD, en reumatolog på Lupus Center of Excellence på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston. I stedet hukommelsesproblemer vil formentlig voks og daler, ligesom andre lupus symptomer.

Den nøjagtige årsag til lupus tåge er svært at pin ned, siger eksperter. I nogle tilfælde kan lupus beskadige celler i hjernen, der fører direkte til kognitive problemer. Men i de fleste tilfælde andre faktorer spiller en rolle, herunder træthed, stress og depression. Lupus tåge er nogle gange værre i mennesker, der også har fibromyalgi. Selvom det er muligt, at bivirkninger fra lægemidler såsom NSAID eller steroider kan forværre lupus tåge, eksperter siger, at skifte medicin sjældent løser problemet.

Mens forskerne undersøge mulige årsager til lupus tåge, Orosz fokuserer på coping strategier, som hjælper folk håndtere det.

Når du er en person, der beskæftiger sig med lupus tåge, behøver du ikke bekymre dig så meget om, hvad der forårsager det, “siger Orosz”. Hvad interesserer dig er at lære, hvordan man arbejder omkring det.

Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at håndtere lupus tåge.

Lupus fortaler Christine Miserandino tilbyder tips, råd og mestringsstrategier til at leve med lupus; Se video