meningitis: forebyggelse, symptomer og behandling

Meningitis kan være en meget alvorlig sygdom. Hvis du eller nogen du elsker, er en øget risiko for meningitis, kan du have masser af spørgsmål. Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om meningitis.

Det er ikke let at få øje på symptomerne på meningitis. Folk ofte forveksler de tidlige tegn og symptomer på meningitis med influenza. Faktisk kan meningitis komme i hælene på en influenzalignende sygdom eller infektion. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, lære kendetegnende tegn og symptomer på meningitis, og handle hurtigt. Det kan hjælpe med at redde et liv.

2. Hvad er årsagerne til meningitis; De to vigtigste årsager til meningitis er vira og bakterier. Almindelige bakterier eller vira kan forårsage infektion i en del af kroppen – huden, mave-tarmkanalen, eller luftvejene, f.eks. Derefter kan spredes via blodbanen til nervesystemet. Bakterier kan også indtaste nervesystemet direkte efter alvorlig hovedtraume eller hoved operation eller efter en infektion i hovedet; Svampe, protozoer og andre parasitter er mindre almindelige årsager til meningitis. I meget sjældne tilfælde, kræft, andre sygdomme eller visse medikamenter kan også føre til betændelse i meninges.

3. Hvad er bakteriel meningitis; Bakteriel meningitis er alvorligt, forekommer oftere i vintermånederne. En almindelig årsag påvirker teenagere er bakterien Neisseria meningitidis, som forårsager meningokoksygdom. Det kan være dødelig, hvis du ikke modtager behandling med det samme. De bakterier, der forårsager det live i næsen og halsen på op til en fjerdedel af befolkningen. Det vides ikke, hvorfor disse bakterier undertiden rejse til nervesystemet og forårsage meningitis. En anden førende årsag til bakteriel meningitis er Streptococcus pneumoniae.

4. Hvad er viral meningitis; Viral meningitis er mere almindelig og sædvanligvis mindre alvorlige. Det har tendens til at forekomme oftere i løbet af sommeren og efteråret. På grund af sin influenza-lignende symptomer, mange mennesker fejl det for influenza. Vira, der forårsager “maveinfluenza” er en årsag til vir al meningitis, men de fleste mennesker, der har disse infektioner ikke udvikler meningitis. Andre vira, der fører til meningitis er dem, der forårsager skoldkopper, mononukleose (mono), og herpes. Sympt oms kan være magen til dem af bakteriel meningitis.