multipel sklerose: lægemidler til muskelstivhed og rystelser – emne oversigt

Flere lægemidler kan anvendes til behandling af muskelstivhed (spasticitet) forårsaget af multipel sklerose (MS).

For Mimi Mosher, en person med primær progressiv MS, klarhed først kom, da hun mistede sin vision; Hendes syn støt udhulet af multipel sklerose, Mimi levede nu i en næsten konstant skumringen. Erkendelsen kom på et skræmmende tidspunkt. “Jeg kørte. Jeg troede, jeg kan ikke gøre det længere. Jeg var nødt til at trække væk fra vejen og lade min ven drev, “siger Mimi; Indtil da havde Mimi været levende “i en dyb tilstand af benægtelse” om hendes fremrykkende symptomer. Som hendes primær progressiv MS tvang hende til at aflevere sin bil …

Nogle former for naturkatastrofer eller menneskeskabte stoffer relateret til hash, kaldet cannabinoider, kan hjælpe med at lindre spasticitet.

Carbamazepin (Tegretol), som er et anfald medicin, benzodiazepiner såsom diazepam (Valium) og clonazepam (Klonopin), og beta-blokkere, især propranolol (Inderal), kan have en vis fordel ved behandling rystelser forårsaget af MS.

Alvorlige rystelser er meget svære at behandle. Hvis de ikke reagerer på medicin, kan kirurgi være nødvendig.

Den USA-Food and Drug Administration (FDA) har udsendt en advarsel om beslaglæggelse medicin og risikoen for selvmord og selvmordstanker. FDA anbefaler ikke, at folk holder op med at bruge disse lægemidler. I stedet bør folk, der tager beslaglæggelse medicin blive overvåget nøje for at advare tegn på selvmord. Folk, der tager beslaglæggelse medicin og der er bekymrede over denne bivirkning bør tale med en læge.

Baclofen (Lioresal) er det foretrukne stof for spasticitet. Det fås i tabletter eller ved levering gennem en pumpe implanteret i den nedre spinal område. Pumpe levering er effektiv for dem med svær spasticitet; Tizanidin (Zanaflex) er et stof der ligner baclofen. Det fås i tabletform; Dantrolen (Dantrium) er også effektiv. Men det kan forårsage muskelsvaghed, der begrænser antallet af mennesker, der kan bruge det. Andre bivirkninger kan omfatte kvalme, opkastning, manglende sult (anoreksi), og med høje doser eller langvarig brug, leverskade; Gabapentin (Neurontin) kan hjælpe med at lindre smerte samt spasticitet. Det er normalt meget veltolereret og forårsager få bivirkninger; Diazepam (Valium) og clonazepam (Rivotril) lindre både spasticitet og angst, men kan give bivirkninger som svimmelhed, døsighed og forvirring; Injektion af botulinumtoksin (Botox) kan give lindring i nogle tilfælde. 1