non-Hodgkins lymfom

Non-Hodgkins lymfom, også kaldet non-Hodgkin lymfom, er kræft, der stammer i dit lymfesystemet, det sygdomsbekæmpende netværk spredt over hele kroppen. I ikke-Hodgkins lymfom, tumorer udvikle sig fra lymfocytter – en type af hvide blodlegemer.

Non-Hodgkins lymfom er mere almindelig end den anden generelle type af lymfom – Hodgkin lymfom.

Mange forskellige undertyper af non-Hodgkins lymfom eksisterer. De mest almindelige non-Hodgkins lymfom undertyper omfatter diffust storcellet B-celle lymfom og follikulært lymfom.

Non-Hodgkins Lymfom symptomer kan omfatte

Lav en aftale med din læge, hvis du har nogen vedvarende tegn og symptomer, der bekymrer dig.

Læger er ikke sikker på, hvad der forårsager non-Hodgkins lymfom.

Non-Hodgkins lymfom opstår, når kroppen producerer for mange abnorme lymfocytter – en form for hvide blodlegemer.

Hvornår skal se en læge

B-celler og T-celler

Normalt lymfocytter gennemgår en forudsigelig livscyklus. Gamle lymfocytter dør, og din krop skaber nye til at erstatte dem. I non-Hodgkins lymfom, behøver dine lymfocytter ikke dø, men fortsætte med at vokse og dele. Denne overudbud af lymfocytter skarer i dine lymfeknuder, får dem til at svulme op.

Non-Hodgkins lymfom kan begynde i

Når ikke-Hodgkins lymfom opstår

B-celler. B-celler bekæmpe infektion ved at producere antistoffer, der neutraliserer fremmede angribere. Mest non-Hodgkins lymfom skyldes B-celler.

Hvad du kan gøre

Undertyper af non-Hodgkins lymfom, der involverer B-celler omfatter diffust storcellet B-celle lymfom, follikulært lymfom, mantle celle lymfom og Burkitt lymfom.

Hvad de kan forvente fra din læge

T-celler. T-celler er involveret i at slå fremmede angribere direkte. Non-Hodgkins lymfom forekommer mindre ofte i T-celler.

Behandling er ikke altid nødvendigt

Undertyper af non-Hodgkins lymfom, der involverer T-celler omfatter perifert T-celle lymfom og kutant T-celle lymfom.

Behandling for lymfom, som forårsager symptomer

Uanset om din non-Hodgkins lymfom opstår fra dine B-celler eller T-celler er med til at bestemme dine behandlingsmuligheder.

Non-Hodgkins lymfom involverer generelt tilstedeværelsen af ​​cancerøse lymfocytter i din lymfeknuder, men sygdommen kan også spredes til andre dele af dit lymfesystemet. Disse omfatter den lymfekar, mandler, polypper, milt, thymus og knoglemarv. Lejlighedsvis, non-Hodgkins lymfom involverer organer uden for din lymfesystemet.

I de fleste tilfælde, folk diagnosticeret med non-Hodgkins lymfom ikke har nogen åbenlyse risikofaktorer, og mange mennesker, der har risikofaktorer for sygdommen aldrig udvikle det. Nogle faktorer, der kan øge risikoen for non-Hodgkins lymfom omfatter

Lav en aftale med din familie læge eller en praktiserende læge, hvis du har nogen tegn eller symptomer, der bekymrer dig. Hvis din læge har mistanke om du har non-Hodgkins lymfom, kan du blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i sygdomme, der påvirker blodlegemer (hematologist).

Fordi udnævnelser kan være kort, og fordi der er ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at være godt forberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at blive klar, og hvad de kan forvente fra din læge.

Din tid med din læge er begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. Liste dine spørgsmål fra vigtigst for mindst vigtigt i tilfælde tiden løber ud. For ikke-Hodgkins lymfom, at nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, tøv ikke med at stille yderligere spørgsmål, som de kommer op i løbet af din ansættelse.

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan give mere tid til at omfatte andre punkter, du ønsker at løse. Din læge kan bede

Tests og procedurer anvendes til at diagnosticere non-Hodgkins lymfom omfatter

Dine behandlingsmuligheder bestemmes baseret på den type og stadium af din lymfom, din alder, og din generelle sundhed.

Hvis din lymfom synes at være langsomt voksende (indolent), en afventende se fremgangsmåde kan være en mulighed. Indolente lymfomer, der ikke forårsager tegn og symptomer kan ikke kræve behandling i årevis.

Forsinkelse behandling betyder ikke, du vil være på din egen. Din læge vil sandsynligvis planlægge regelmæssige checkups hver par måneder til at overvåge din tilstand og sikre, at din kræft ikke er fremme.

Hvis din ikke-Hodgkins lymfom er aggressiv eller forårsager tegn og symptomer, kan din læge anbefale behandling. Optioner kan omfatte

Medicin, der forbedrer dit immunsystem evne til at bekæmpe kræft. Biologiske terapi medicin hjælper kroppens immunsystem kamp kræft.

For eksempel en biologisk terapi kaldet rituximab (Rituxan) er en type af monoklonalt antistof, der lægger til B-celler og gør dem mere synlige for immunsystemet, hvilket derefter kan angribe. Rituximab sænker antallet af B-celler, herunder dine sunde B-celler, men din krop producerer nye sund B-celler til at erstatte disse. De kræft B-celler er mindre tilbøjelige til at gentage sig.

En diagnose af kræft kan være overvældende. Med tiden vil du finde måder at håndtere den angst og usikkerhed for kræft. Indtil da, kan du finde det hjælper at

Find nogen at snakke med. Find en god lytter med hvem du kan tale om dine håb og frygt. Dette kan være en ven eller et familiemedlem. Den bekymring og forståelse af en rådgiver, medicinsk socialrådgiver, præster medlem eller kræft støtte gruppe kan også være nyttige.

Spørg din læge om støtte grupper i dit område. Eller tjekke din telefonbog, bibliotek eller en cancer organisation, såsom National Cancer Institute eller leukæmi & lymfom Society.

besøge din læge