oversigt

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en kronisk inflammatorisk lungesygdom, der forårsager obstrueret luftstrøm fra lungerne. Symptomerne omfatter åndedrætsbesvær, hoste, slim (sputum) produktion og hvæsende vejrtrækning. Det er forårsaget af langvarig udsættelse for irriterende gasser eller partikler, oftest fra cigaretrøg. Mennesker med KOL har øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, lungekræft og en række andre tilstande.

Emfysem og kronisk bronkitis er de to mest almindelige betingelser, der bidrager til KOL. Kronisk bronkitis er betændelse i slimhinden i bronkierne, som bærer luft til og fra luftsække (alveoler) i lungerne. Det er kendetegnet ved daglig hoste og slim (sputum) produktion.

Emfysem er en tilstand, hvor alveolerne i slutningen af ​​de mindste luftpassager (bronkioler) af lungerne ødelægges som følge af skader udsættelse for cigaretrøg og andre irriterende gasser og partikler.

KOL kan behandles. Med korrekt ledelse, kan de fleste mennesker med KOL opnå god symptomkontrol og livskvalitet, samt nedsat risiko for andre tilknyttede betingelser.

KOL pleje

besøge din læge