panikanfald og panikangst

En panik angreb er en pludselig episode af intens frygt, der udløser alvorlige fysiske reaktioner, når der ikke er nogen reel fare eller åbenbar årsag. Panik angreb kan være meget skræmmende. Når panikanfald opstår, kan du tror, ​​du miste kontrollen, at få et hjerteanfald eller endda dø.

Mange mennesker har bare en eller to panikanfald i deres levetid, og problemet går væk, måske når en stressende situation slutter. Men hvis du har haft tilbagevendende, uventede panikanfald og tilbragte lange perioder i konstant frygt for endnu et angreb, kan du have en tilstand kaldet panikangst.

Selvom panikanfald selv er ikke livstruende, kan de være skræmmende og væsentligt påvirke din livskvalitet. Men behandling kan være meget effektiv.

Panik angreb typisk begynder pludseligt, uden varsel. De kan finde på noget tidspunkt – når du kører bil, i storcenteret, lyder søvn eller midt i et forretningsmøde. Du har måske lejlighedsvis panikanfald eller de kan forekomme hyppigt.

Panik angreb har mange variationer, men symptomerne som regel topper inden for få minutter. Du kan føle dig træt og slidt ud efter et panikanfald aftager.

Panikanfald indbefatter typisk nogle af disse symptomer

En af de værste ting ved panikanfald er den intense frygt for, at du har en anden. Du kan frygte at have et panikanfald så meget, at du undgår situationer, hvor de kan forekomme.

Hvornår skal se en læge

Hvad du kan gøre

Hvis du har panik angreb symptomer, søge lægehjælp så hurtigt som muligt. Panikanfald, mens intenst ubehageligt, er ikke farlige. Men panikanfald er svære at håndtere på egen hånd, og de kan blive værre uden behandling.

Fordi panik angreb symptomer også kan ligne andre alvorlige sundhedsproblemer, såsom et hjerteanfald, er det vigtigt at få evalueret af din læge, hvis du ikke er sikker på, hvad der forårsager dine symptomer.

Spørgsmål til din læge på dit første udnævnelse

Det vides ikke, hvad der forårsager panikanfald eller panikangst, men disse faktorer kan spille en rolle

Spørgsmål at stille, hvis du er henvist til en mental sundhed udbyder

Panik angreb kan starte med at komme pludseligt og uden varsel, men over tid, de er som regel udløst af visse situationer.

Hvad de kan forvente fra din læge

Nogle undersøgelser tyder på, at din krops naturlige kamp-eller-flugt reaktion på fare er involveret i panikanfald. For eksempel, hvis en grizzlybjørn kom efter dig, ville din krop reagerer instinktivt. Din puls og vejrtrækning vil fremskynde som din krop forberedt sig på en livstruende situation. Mange af de samme reaktioner foregår i et panikanfald. Men det er ikke kendt, hvorfor et panikanfald opstår, når der ikke er nogen indlysende fare til stede.

Kriterier for diagnosticering af panikangst

Symptomer på panikangst starter ofte i de sene teenageår eller tidlige voksenalder og påvirke flere kvinder end mænd.

Psykoterapi

Faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle panikanfald eller panikangst inkluderer

Venstre ubehandlet, panikanfald og panikangst kan påvirke næsten alle områder af dit liv. Du kan være så bange for at have flere panikanfald, at du lever i en konstant tilstand af frygt, ødelægger din livskvalitet.

Komplikationer, panikanfald kan forårsage eller være forbundet til at omfatte

For nogle mennesker, kan panikangst omfatte agorafobi – undgå steder eller situationer, der forårsager du angst, fordi du ikke bange for at blive i stand til at undslippe eller få hjælp, hvis du har et panikanfald. Eller du kan blive afhængig af andre til at være med dig for at forlade dit hjem.

Hvis du har haft tegn eller symptomer på en panik angreb, lave en aftale med din primære behandleren. Efter en indledende evaluering, kan lægen henvise dig til en psykiater eller psykolog til behandling.

Før din udnævnelse, lave en liste over

Spørg en betroet familiemedlem eller en ven til at gå med dig til din udnævnelse, hvis det er muligt, at yde støtte og hjælpe dig med at huske oplysninger.

Tøv ikke med at stille andre spørgsmål.

En læge eller mental sundhed udbyder kan stille

Medicin

Din læge eller anden sundhedsperson skal afgøre, om du har panikanfald, panikangst eller anden tilstand, såsom hjerte-eller problemer med skjoldbruskkirtlen, der ligner panik symptomer.

For at hjælpe lokalisere en diagnose, kan du have

Du kan udfylde en psykologisk selvevaluering eller spørgeskema. Du kan også blive spurgt om alkohol eller andet stof brug.

Ikke alle, der har panikanfald har en panikangst. For en diagnose af panikangst, at DSM (DSM-5), udgivet af American Psychiatric Association, viser disse punkter

Hvis du har panikanfald, men ikke en diagnosticeret panikangst, kan du stadig få gavn af behandlingen. Hvis panikanfald ikke behandles, kan de blive værre og udvikle sig til panikangst eller fobier.

Behandlingen kan hjælpe med at reducere intensiteten og hyppigheden af ​​dine panikanfald og forbedre din funktion i dagligdagen. De vigtigste behandlingsmuligheder er psykoterapi og medicin. En eller begge typer af behandling kan anbefales, afhængigt af dine præferencer, din historie, sværhedsgraden af ​​din panikangst og om du har adgang til terapeuter, der har særlig uddannelse i panikangst.

Psykoterapi, også kaldet samtaleterapi, betragtes som en effektiv førstevalg behandling for panikanfald og panikangst. Psykoterapi kan hjælpe dig med at forstå panikanfald og panikangst og lære at håndtere dem.

En form for psykoterapi kaldet kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe dig med at lære gennem din egen erfaring, at panik symptomer er ikke farlige. Under terapi sessioner, vil din terapeut hjælpe dig gradvist genskabe symptomerne på en panik angreb på en sikker, gentagne måde. Når de fysiske fornemmelser af panik ikke længere føler truende, angrebene begynder at løse. Vellykket behandling kan også hjælpe dig med at overvinde frygt for situationer, som du har været at undgå på grund af panikanfald.

Se resultater fra behandlingen kan tage tid og kræfter. Du kan begynde at se panik angreb symptomer reducere inden for flere uger, og ofte symptomer falde betydeligt eller gå væk inden for flere måneder. Du kan planlægge lejlighedsvise vedligeholdelse besøg for at hjælpe med at sikre, at dine panikanfald forbliver under kontrol eller til at behandle optræder igen.

Medicin kan hjælpe med at reducere symptomer forbundet med panikanfald samt depression, hvis det er et problem for dig. Flere typer af medicin har vist sig at være effektive til at styre symptomerne på panikanfald, herunder

Hvis en medicin ikke virker godt for dig, kan din læge anbefale at skifte til en anden eller kombinere visse lægemidler til at øge effektiviteten. Husk, at det kan tage flere uger efter første start en medicin til at mærke en forbedring i symptomerne.

Al medicin har en risiko for bivirkninger, og nogle kan ikke anbefales i visse situationer, såsom graviditet. Tal med din læge om mulige bivirkninger og risici.

En mundtlig supplement kaldet inositol, som påvirker virkningen af ​​serotonin, muligvis kan reducere hyppigheden og sværhedsgraden af ​​panikanfald. Men der er behov for mere forskning.

Tal med din læge, før du prøver eventuelle tillæg. Disse produkter kan give bivirkninger og kan interagere med andre medikamenter. Din læge kan hjælpe med at afgøre, om de er sikkert for dig.

Mens panikanfald og panikangst fordel fra professionel behandling, kan du også hjælpe med at styre symptomerne på din egen. Nogle livsstil og egenomsorg, du kan tage inkludere

Der er ingen sikker måde at forhindre panikanfald eller panikangst. Dog kan disse anbefalinger hjælpe.

besøge din læge