paraneoplastisk syndrom i nervesystemet

Paraneoplastisk syndrom i nervesystemet er en gruppe af sjældne lidelser som udvikler i nogle mennesker, der har kræft. Paraneoplastisk syndrom i nervesystemet er de mest almindeligt rapporterede paraneoplastisk syndrom, men disse syndromer kan også påvirke andre organsystemer, herunder hormon (endokrine), hud (dermatologiske), blod (hæmatologisk) og led (reumatologiske).

Paraneoplastiske begivenheder kan også delvis forklare nogle af de mest almindelige symptomer på cancer, såsom træthed, tab af appetit for fødevarer (anoreksi) og vægttab.

Paraneoplastisk syndrom i nervesystemet forekomme, når kræftbekæmpende midler i immunsystemet angriber også dele af hjernen, rygmarven, perifere nerver eller muskler. Kræftsygdomme, der almindeligvis er forbundet med disse lidelser indbefatter lunge-, bryst- og ovariecancer, såvel som cancere i blodet. I de fleste tilfælde paraneoplastisk syndrom i nervesystemet forekomme, før en cancer diagnosticeres.

Afhængigt af komponenten af ​​nervesystemet påvirkes, kan paraneoplastisk syndrom give problemer med muskelbevægelser eller koordinering, sensorisk perception, hukommelse eller tænkning, eller endda sove.

Undertiden den skade på nervesystemet er reversibel med terapi rettet mod kræft og immunsystemet. Imidlertid kan disse sygdomme også hurtigt resultere i alvorlige skader på nervesystemet, som ikke kan vendes. Uanset hvad, kan behandlingen af ​​den underliggende kræft og andre indgreb forhindre yderligere skade, forbedre symptomer og give dig en bedre livskvalitet.

Tegn og symptomer på paraneoplastisk syndrom i nervesystemet udvikler normalt relativt hurtigt, ofte over dage til uger. Tegn og symptomer varierer afhængigt af den kropsdel, kommer til skade og kan indbefatte

Nogle symptomer på disse sygdomme opstår ofte i mønstre eller klynger, der ses som en genkendelig syndrom. Når disse syndromer klart co-forekomme med en cancer, er de betegnet som paraneoplastisk syndrom.

Typer af paraneoplastisk syndrom

Hvornår skal se en læge

Nogle gange kan meget lignende neurologiske forstyrrelser er resultatet af en sygdom i immunsystemet proces relateret til cancer. Derfor er neurologiske lidelser identificeret som paraneoplastisk syndrom, når der er en konkret eller sandsynlig association med cancer.

Fælles paraneoplastisk syndrom i nervesystemet omfatter

Andre cancer-relaterede neurologiske problemer

Lambert-Eaton syndrom. Dette er et syndrom forårsaget af afbrudt kommunikation mellem nerver og muskler. Tegn og symptomer omfatter muskelsvaghed, træthed, synkebesvær, talebesvær, uregelmæssig øjenbevægelser og dobbeltsyn. Autonome nervesystem problemer kan omfatte mundtørhed, impotens og manglende svede.

Spørgsmål fra din læge

Når det sker som et paraneoplastisk syndrom, er Lambert-Eaton syndrom typisk er forbundet med lungekræft.

Spørgsmål til din læge

Myasthenia gravis. Myasthenia gravis er også relateret til forstyrret kommunikation mellem nerver og muskler og også karakteriseret ved svaghed og hurtig træthed af nogen af ​​de muskler, der er under frivillig kontrol, herunder muskler i dit ansigt, øjne, arme og ben. Musklerne er involveret i at tygge, synke, tale og vejrtrækning kan blive påvirket så godt.

Klinisk eksamen

Når myasthenia gravis forekommer som et paraneoplastisk syndrom, er det typisk forbundet med kræft i thymus (thymom).

Laboratorieundersøgelser

Tegn og symptomer på paraneoplastisk syndrom i nervesystemet er de samme som af mange forhold. Hvis du har nogen tegn eller symptomer, der tyder en paraneoplastisk syndrom, se din læge så hurtigt som muligt. Tidlig diagnose og passende pleje kan være ekstremt vigtigt.

Paraneoplastisk syndrom skyldes ikke cancerceller direkte forstyrre nervefunktionen ved kræft spredning (metastaser), eller af andre komplikationer såsom infektioner eller behandling bivirkninger. I stedet forekommer de ved siden af ​​kræft som følge af aktiveringen af ​​immunforsvaret.

Forskere mener paraneoplastisk syndrom er forårsaget af kræft-bekæmpelse evner af immunsystemet, især antistoffer og visse hvide blodlegemer, kaldet T-celler. I stedet for kun at angribe cancerceller, disse immunsystemet midler også angribe normale celler i nervesystemet og forårsage neurologiske lidelser.

Andre neurologiske problemer kan være relateret til kræft. For eksempel kan tumorer udvikle sig i hjernen eller rygmarven. Ikke-nervesystemet tumorer kan forårsage vævsbeskadigelse, der resulterer i skade på nervesystemet. For eksempel kan en tumor komprimere en nerve eller rygmarven.

Cancerceller kan migrere væk fra det vigtigste område af vækst (metastaserer) til andre områder af kroppen. Maligne celler fra dine lunger, for eksempel, kan metastaserer til din hjerne.

Desuden kan cancerbehandlinger, såsom stråleterapi og kemoterapi påvirker neurologiske funktion. Men disse komplikationer af kræft ikke som paraneoplastisk syndrom, selvom de kan producere lignende symptomer.

Enhver cancer kan være forbundet med en paraneoplastisk syndrom af nervesystemet. Imidlertid forekommer de lidelser oftere i mennesker med kræft i lungerne, æggestokkene, brysterne, testikel eller lymfesystemet. Mennesker med en historie eller familiær disposition for autoimmun sygdom kan være mere tilbøjelige til at opleve paraneoplastiske effekter fra en cancer.

De fleste mennesker med paraneoplastisk syndrom oplever neurologiske problemer før at have nogen indikation af kræft eller modtager en kræftdiagnose. Derfor vil du sandsynligvis starte med at se din primære sundhedstjeneste læge om dine symptomer. Du kan så blive henvist til en specialist i sygdomme i nervesystemet (neurolog) eller en cancer specialist (onkolog).

Hvis du har nogen af ​​disse symptomer, vil det være nyttigt at medbringe en ven eller et familiemedlem til din udnævnelse. Din læge kan stille følgende spørgsmål

Imaging tests

Spørgsmål du måske ønsker at spørge din læge

Medicin

I en diagnostisk oparbejdning til vurdering neurologiske problemer, der kunne indikere en paraneoplastisk syndrom, er din læge forsøger at besvare følgende spørgsmål

Andre medicinske behandlinger

Andre behandlingsformer

Din læge eller en neurolog vil gennemføre en generel fysisk, såvel som en neurologisk undersøgelse. Han eller hun vil bede dig spørgsmål og foretage simple tests på kontoret til at bedømme

Laboratorieundersøgelser vil sandsynligvis omfatte

Spinal Tap (lumbalpunktur). Du kan få en lumbalpunktur for at få en prøve af cerebrospinalvæske (CSF) – den væske, der dæmper din hjerne og rygmarv. En neurolog eller specialuddannede sygeplejerske indsætter en nål i din nederste rygsøjlen for at fjerne en lille mængde af CSF til laboratorieanalyse.

Nogle gange kan paraneoplastiske antistoffer findes i CSF væske, når de ikke kan ses i dit blod. Hvis disse antistoffer i både din CSF og dit blod, det giver stærke beviser for, at dit nervesystem symptomer er forårsaget af en særlig form for aktivering af immunsystemet.

Imaging tests bruges til at finde en tumor, der kan være det underliggende problem, eller at identificere andre faktorer, der forårsager dine neurologiske symptomer. En eller flere af følgende tests kan anvendes

Hvis der ikke malign tumor er placeret eller nogen anden årsag identificeret, kan problemet stadig være relateret til en tumor, der er for lille til at finde. Tumoren kan forårsage en kraftig reaktion fra immunsystemet, der holder det meget lille. Du vil sandsynligvis have opfølgende billeddannende undersøgelser hver tre til seks måneder, indtil en årsag til den neurologiske lidelse er identificeret.

Behandling af neurologiske paraneoplastisk syndrom involverer behandling af cancer og i visse tilfælde, undertrykke immunresponset, der er årsag dine symptomer. Din behandling vil afhænge af den specifikke type paraneoplastisk syndrom du har, men det kan omfatte følgende valgmuligheder.

Ud over lægemidler, såsom kemoterapi, for at bekæmpe din kræft, kan din læge ordinere en eller flere af følgende lægemidler til at stoppe dit immunforsvar fra at angribe dit nervesystem

Afhængigt af typen af ​​neurologiske syndrom og symptomer, kan andre medikamenter omfatter

Andre behandlinger, som kan forbedre symptomer omfatter

Andre behandlingsformer kan være nyttigt, hvis en paraneoplastisk syndrom har forårsaget betydelig invaliditet

Mange mennesker med kræft gavn af uddannelse og ressourcer designet til at forbedre mestringsstrategier. Hvis du har spørgsmål eller ønsker vejledning, tale med et medlem af din sundhedspleje team. Jo mere du ved om din tilstand, jo bedre du er i stand til at deltage i beslutninger om din pleje.

Støttegrupper kan sætte dig i kontakt med andre, der har stået over for de samme udfordringer, du står over for. Hvis du ikke kan finde en passende støtte gruppe, hvor du bor, kan du finde en på internettet.

besøge din læge