peritonitis

Peritonitis er betændelse i bughinden – en silke-lignende membran at linjer din indre abdominal væg og dækker organer inden din mave – det er normalt på grund af en bakteriel eller svampeinfektion. Bughindebetændelse kan skyldes enhver ruptur (perforering) i maven eller som en komplikation af andre medicinske tilstande.

Bughindebetændelse kræver øjeblikkelig lægehjælp for at bekæmpe infektionen, og om nødvendigt, for at behandle eventuelle underliggende medicinske tilstande. Behandling af peritonitis normalt indebærer antibiotika og, i nogle tilfælde, kirurgi. Venstre ubehandlet, peritonitis kan føre til alvorlige, potentielt livstruende infektion i hele kroppen.

Hvis du modtager peritonealdialyse terapi, kan du hjælpe med at forhindre peritonitis ved at følge god hygiejne før, under og efter dialyse.

Tegn og symptomer på bughindebetændelse omfatter

Hvis du modtager peritonealdialyse, peritonitis symptomer kan også omfatte

Bughindebetændelse kan være livstruende, hvis det ikke er behandles omgående. Kontakt din læge straks, hvis du har stærke smerter eller ømhed i maven, abdominal oppustethed, eller en følelse af oppustethed i forbindelse med

Hvis du modtager peritonealdialyse, straks kontakte din læge, hvis din dialyse væske er uklar, hvis den indeholder hvide pletter eller tråde eller klumper (fibrin), eller hvis den har en usædvanlig lugt, især hvis området omkring din tube (kateter) er rød eller smertefuld.

Hvornår skal se en læge

Hvis du gennemgår peritonealdialyse

Infektion af bughinden kan ske for en række forskellige årsager. I de fleste tilfælde er årsagen er et brud (perforering) i bugvæggen. Selvom det er sjældent, kan tilstanden udvikle sig uden en abdominal brud. Denne type peritonitis kaldes spontan peritonitis.

Almindelige årsager til brud, der fører til peritonitis omfatter

Hvis du udvikler ny mavesmerter eller har en ny skade

Bughindebetændelse, der udvikler uden en abdominal ruptur (spontan peritonitis) er normalt en komplikation af leversygdom, såsom skrumpelever. Fremskreden cirrose forårsager en stor mængde væske oprustning i din bughulen (ascites). At fluid oprustning er modtagelige for bakterieinfektion.

Faktorer, der øger din risiko for peritonitis omfatter

Venstre ubehandlet, kan bughindebetændelse strække sig ud over din bughinden, hvor det kan forårsage

At diagnosticere peritonitis, vil din læge tale med dig om din sygehistorie og udføre en fysisk eksamen. Når peritonitis er forbundet med peritonealdialyse, dine symptomer, især overskyet dialyse væske, kan være nok til din læge til at diagnosticere tilstanden.

I tilfælde af bughindebetændelse, hvor infektionen kan være et resultat af andre medicinske tilstande (sekundær peritonitis) eller hvor infektionen skyldes væske oprustning i din bughulen (spontan peritonitis), at din læge kan anbefale følgende test bekræfte en diagnose

Ovenstående test kan også være nødvendigt, hvis du modtager peritonealdialyse og en diagnose af bughindebetændelse er usikker efter en fysisk eksamen og en undersøgelse af dialysevæsken.

Det kan være nødvendigt at blive indlagt for bughindebetændelse, der er forårsaget af infektion fra andre medicinske tilstande (sekundær peritonitis). Behandlingen kan omfatte

Hvis du har peritonitis, kan din læge anbefale, at du modtager dialyse på en anden måde i flere dage, mens din krop heler fra infektionen. Hvis bughindebetændelse fortsætter eller opstår igen, skal du måske holde op med peritonealdialyse helt og skifte til en anden form for dialyse.

Ofte er peritonitis forbundet med peritoneal dialyse skyldes bakterier omkring kateteret. Hvis du modtager peritonealdialyse, tage følgende skridt for at forhindre peritonitis

Hvis du har haft spontan peritonitis før eller hvis du har peritoneal væske oprustning på grund af en medicinsk tilstand, såsom skrumpelever, kan lægen ordinere antibiotika for at forebygge peritonitis. Hvis du tager en protonpumpehæmmer, kan lægen bede dig om at stoppe med at tage det.

Bughindebetændelse kan skyldes en sprængt blindtarm eller traumer relateret abdominal skade.

besøge din læge