plantar fasciitis

Plantar fasciitis (PLAN-Tur fas-e-I-tis) er en af ​​de mest almindelige årsager til smerter i hælen. Det indebærer smerte og betændelse i en tyk bånd af væv, kaldet plantar fascia, der løber på tværs i bunden af ​​din mund og forbinder din hæl knogle til tæerne.

Plantar fasciitis almindeligvis forårsager jagende smerte, der normalt sker med dine allerførste skridt i morgen. Når din fod løsner op for, smerten af ​​plantar fasciitis normalt falder, men det kan vende tilbage efter lange perioder med stående eller efter at komme op fra siddende stilling.

Plantar fasciitis er særlig udbredt i løbere. Hertil kommer, folk der er overvægtige og dem, der bærer sko med utilstrækkelig støtte er i risiko for plantar fasciitis.

Plantar fasciitis typisk forårsager en jagende smerte i bunden af ​​din fod nær hælen. Smerten er normalt værst med de første par skridt efter opvågning, selv om det også kan udløses af lange perioder med stående eller komme op fra en siddende stilling.

Under normale omstændigheder, din plantar fascia fungerer som et stødabsorberende buestreng, støtte bue i foden. Hvis spænding på at buestreng bliver for stor, kan det skabe små tårer i fascia. Gentagne udspænding og tåreflåd kan forårsage fascia til at blive irriteret eller betændt.

Faktorer, der kan øge din risiko for at udvikle plantar fasciitis omfatter

Ignorerer plantar fasciitis kan resultere i kroniske smerter i hælen, som hindrer dine regelmæssige aktiviteter. Hvis du ændrer den måde, du gå til minimere plantar fasciitis smerter, kan du også udvikle fod, knæ, hofte eller rygproblemer.

Hvad du kan gøre

Hvad de kan forvente fra din læge

Mens du i første omgang kan høre din familie læge, kan han eller hun henvise dig til en læge, der har specialiseret sig i mund lidelser eller sports medicin.

Du kan skrive en liste, der omfatter

Imaging tests

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem kan forbeholde tid til at gå over alle punkter, du ønsker at bruge mere tid på. For eksempel kan din læge bede

Medicin

Under den fysiske eksamen, kontrollerer din læge til punkter af ømhed i foden. Placeringen af ​​din smerte kan hjælpe med at bestemme dens årsag.

Terapier

Normalt er det ikke nødvendigt tests. Diagnosen stilles på grundlag af historie og fysisk undersøgelse. Indimellem kan lægen foreslå en røntgenundersøgelse eller magnetisk resonans imaging (MRI) for at sikre din smerte ikke bliver forårsaget af et andet problem, såsom en stress fraktur eller en klemt nerve.

Kirurgiske eller andre procedurer

Sommetider et røntgenbillede viser en ansporing af knogle rager frem fra hælbenet. Tidligere blev disse knogle Sporer ofte skylden for smerter i hælen og fjernes kirurgisk. Men mange mennesker, der har ben Sporer på hælene har ingen smerter i hælen.

De fleste mennesker, der har plantar fasciitis komme med konservative behandlinger i blot et par måneder.

Smertestillende såsom ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) og naproxen (Aleve) kan lindre smerte og inflammation i forbindelse med plantar fasciitis.

Strække og styrke øvelser eller brug af specialiserede enheder kan give symptomlindring. disse omfatter

Når mere-konservative foranstaltninger ikke fungerer, kan din læge anbefale

For at mindske smerten af ​​plantar fasciitis, prøve disse egenomsorg tips

besøge din læge