polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en almindelig endokrine system uorden blandt kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS kan have forstørrede æggestokke, som indeholder små samlinger af væske – kaldet hårsække – placeret i hvert æggestok som set under en ultralyd eksamen.

Sjældne eller langvarige menstruationer, overskydende hårvækst, akne, og fedme kan alle forekomme hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom. Hos unge, kan sjældne eller fraværende menstruation rejse mistanke for tilstanden.

Den nøjagtige årsag til polycystisk ovariesyndrom er ukendt. Tidlig diagnose og behandling sammen med vægttab kan reducere risikoen for langsigtede komplikationer, såsom type 2-diabetes og hjertesygdomme.

Polycystisk ovariesyndrom tegn og symptomer begynder ofte snart efter en kvinde først begynder at få menstruation (menarche). I nogle tilfælde PCOS udvikler senere under de reproduktive år, for eksempel som reaktion på væsentlig vægtforøgelse.

PCOS har mange tegn – ting du eller din læge kan se eller foranstaltninger – og symptomer – ting, du bemærker eller føler. Alle disse kan forværres med fedme. Enhver kvinde med PCOS kan blive påvirket lidt anderledes.

For at blive diagnosticeret med den betingelse, din læge ser i mindst to af følgende

Se din læge, hvis du har bekymringer om dine menstruationer, hvis du oplever infertilitet, eller hvis du har tegn på androgen overskydende såsom acne og mandlig-mønster hårvækst.

Hvornår skal se en læge

Hvad du kan gøre

Lægerne ved ikke, hvad der forårsager polycystisk ovariesyndrom, men disse faktorer kan spille en rolle

Under polycystisk ovariesyndrom kan gøre følgende betingelser mere sandsynligt, især hvis fedme også er en faktor

Hvad de kan forvente fra din læge

For polycystisk ovariesyndrom, kan du først se din praktiserende læge eller primær pleje udbyder. Dog kan du blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i forhold, der påvirker den kvindelige reproduktive tarmkanalen (gynækolog), en der har specialiseret sig i hormon lidelser (endokrinolog) eller en, der har specialiseret sig i behandling af barnløshed (reproduktiv endokrinolog).

livsstilsændringer

For at forberede din udnævnelse

Medicin

For polycystisk ovariesyndrom, at nogle grundlæggende spørgsmål spørge indeholde

Tøv ikke med at spørge din læge til at gentage oplysninger eller stille opfølgende spørgsmål til afklaring.

Nogle potentielle spørgsmål din læge eller sundhedspleje udbyder kan stille omfatter

Der er ingen specifik test til endeligt diagnosticere polycystisk ovariesyndrom. Diagnosen er en af ​​udstødelse, hvilket betyder, at din læge anser alle dine symptomer og derefter udelukker andre mulige lidelser.

Under denne proces, vil du og din læge diskutere din sygehistorie, herunder dine menstruationer, vægtændringer og andre symptomer. Din læge kan også udføre visse prøver og eksaminer

Polycystisk ovariesyndrom behandling, der generelt fokuserer på ledelse af dine individuelle største bekymringer, såsom infertilitet, hirsutisme, acne eller fedme.

Som et første skridt, kan din læge anbefale vægttab gennem en lav-kalorie kost kombineret med moderate motionsaktiviteter. Selv en beskeden reduktion i din vægt – for eksempel, mister 5 procent af din kropsvægt – kan forbedre din tilstand.

Din læge kan ordinere en medicin til

Regulere din menstruationscyklus. For at regulere din menstruationscyklus, kan din læge anbefale kombination p-piller – piller, der indeholder både østrogen og gestagen. Disse p-piller reducere androgen produktion og give din krop en pause fra virkningerne af kontinuerlig østrogen, sænke din risiko for endometriecancer og korrigere unormal blødning. Som et alternativ til p-piller, kan du bruge en hud plaster eller p-ring, der indeholder en kombination af østrogen og progestin. I løbet af den tid, du tager denne medicin til at lindre dine symptomer, vil du ikke være i stand til at blive gravide.

Hvis du ikke er en god kandidat til kombination p-piller, en alternativ metode er at tage progesteron i 10 til 14 dage hver én til to måneder. Denne form for progesteron terapi regulerer dine perioder, og giver beskyttelse mod endometriecancer, men det forbedrer ikke androgen niveauer, og det vil ikke forhindre graviditet. Det progestin kun minipiller eller progestin-holdige spiral er bedre valg, hvis du også ønsker at undgå graviditet.

Din læge kan også ordinere metformin (Glucophage, Fortamet, andre), en oral medicin for type 2-diabetes, der forbedrer insulinresistens og sænker insulin niveauer. Dette stof kan hjælpe med ægløsning og føre til regelmæssig menstruationscyklus. Metformin også forsinker progression til type 2-diabetes, hvis du allerede har prædiabetes og hjælpemidler i vægttab, hvis du også følge en diæt og en øvelse program.

Hjælp du har ægløsning. Hvis du prøver at blive gravid, skal du måske en medicin til at hjælpe dig ægløsning. Clomiphene (Clomid, Serophene) er en oral anti-østrogen medicin, som du tager i den første del af din menstruationscyklus. Hvis clomifen alene ikke er effektiv, kan lægen tilføje metformin til at hjælpe fremkalde ægløsning.

Hvis du ikke bliver gravid ved hjælp af clomifen og metformin, kan din læge anbefale at bruge gonadotropiner – follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) medicin, der administreres ved injektion. En anden medicin, som din læge kan have du prøver er letrozol (Femar). Lægerne ved ikke præcis, hvordan letrozol arbejder for at stimulere æggestokkene, men det kan hjælpe med ægløsning, når andre medikamenter mislykkes.

Når du tager nogen form for medicin for at hjælpe dig med at få ægløsning, er det vigtigt, at du arbejder med en reproduktiv specialist og har regelmæssige ultralyd til at overvåge dine fremskridt og undgå problemer.

For at hjælpe kompensere for virkningerne af PCOS

besøge din læge