polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica er en inflammatorisk lidelse, der forårsager muskelsmerter og stivhed, navnlig i skuldrene. Symptomer på polymyalgia rheumatica (pol-e-min-AL-juh rue-MAT-ih-kuh) begynder normalt hurtigt og er værre i morgen. De fleste mennesker, der udvikler polymyalgia rheumatica er ældre end 65. Det sjældent påvirker mennesker under 50.

Du kan modtage symptomlindring ved at tage anti-inflammatoriske lægemidler kaldet kortikosteroider. Men tilbagefald er almindelige, og du bliver nødt til at besøge din læge regelmæssigt for at se for alvorlige bivirkninger af disse lægemidler.

Polymyalgia rheumatica er relateret til en anden inflammatorisk lidelse kaldet arteritis temporalis, som kan forårsage hovedpine, synsproblemer, kæbe smerter og hovedbund ømhed. Det er muligt at have begge disse betingelser sammen.

Tegn og symptomer på polymyalgia rheumatica opstår normalt på begge sider af kroppen og kan omfatte

Du kan også have mere generelle tegn og symptomer, herunder

Se din læge, hvis du oplever smerter, smerter eller stivhed,

Den nøjagtige årsag til polymyalgia rheumatica er ukendt. To faktorer synes at være involveret i udviklingen af ​​denne tilstand

Hvornår skal se en læge

Arteritis temporalis

Polymyalgia rheumatica og en anden sygdom, kendt som arteritis temporalis deler mange ligheder. Arteritis temporalis resulterer i betændelse i foring af arterierne, oftest arterierne placeret i templerne. Giant cell arteritis kan forårsage hovedpine, kæbesmerter, synsproblemer og hovedbund ømhed. Hvis venstre ubehandlet, kan det føre til slagtilfælde eller blindhed.

Polymyalgia rheumatica og arteritis temporalis kan faktisk være den samme sygdom, men med forskellige manifestationer. Overlappet mellem de to sygdomme er væsentligt

Hvad du kan gøre

Risikofaktorer for polymyalgia rheumatica omfatter

Hvad de kan forvente fra din læge

Symptomer på polymyalgia rheumatica kan i høj grad påvirke din evne til at udføre daglige aktiviteter. Den smerte og stivhed kan bidrage til problemer med opgaver som følgende

Eksamen

Disse vanskeligheder kan påvirke dit helbred, sociale interaktioner, fysisk aktivitet, søvn og generelle velbefindende.

Blodprøver

Hertil kommer, mennesker med polymyalgia rheumatica synes at være mere tilbøjelige til at udvikle perifer arteriel sygdom.

Imaging tests

Hvis du oplever smerter, smerter eller stivhed i led eller muskler, vil du sandsynligvis se din primære sundhedstjeneste læge først. Du kan så blive henvist til en specialist i inflammatoriske lidelser i muskler og skelettet (reumatolog).

Fordi udnævnelser kan være kort, er det en god ide at ankomme velforberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse.

Forberedelse af en liste af spørgsmål kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. For polymyalgia rheumatica, at nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, såsom

Dine svar på spørgsmål, en generel fysisk eksamen og resultaterne af tests kan hjælpe din læge afgøre årsagen til dine smerter og stivhed. Denne diagnostiske proces hjælper også din læge udelukke andre lidelser, der har lignende symptomer til polymyalgia rheumatica.

Din læge kan revurdere din diagnose som din behandling skrider frem. Undersøgelser viser, at 2 til 30 procent af mennesker oprindeligt givet en diagnose af polymyalgia rheumatica blev senere omklassificeret som at have rheumatoid arthritis.

Din læge vil foretage en eksamen for at få en idé om din generelle sundhed, identificere mulige årsager eller udelukke visse sygdomme. Han eller hun kan blidt flytte dit hoved og lemmer for at vurdere, om dine symptomer påvirker din vifte af bevægelse.

En sygeplejerske eller assistent vil trække en prøve af dit blod. Denne prøve vil blive brugt til flere laboratorieundersøgelser, at din læge vil bestille. Typisk vil lægen kontrollere de fuldstændig blodtælling (CBC) og to indikatorer for betændelse – sed sats (ESR) og C-reaktivt protein.

Stigende grad ultralyd anvendes til at skelne polymyalgia rheumatica fra andre betingelser, der forårsager lignende symptomer. Magnetisk resonans imaging (MRI) kan også identificere andre årsager til skuldersmerter, sådanne degenerative joint ændringer.

Overvågning af arteritis temporalis

Din læge vil overvåge dig for tegn og symptomer, der kan indikere begyndelsen af ​​arteritis temporalis. Tal med din læge, hvis du oplever nogen af ​​følgende

Kortikosteroider

Hvis din læge har mistanke om du kan have arteritis temporalis, vil han eller hun sandsynligvis bestille en biopsi af arterien i en af ​​dine templer. Denne procedure, udføres under lokalbedøvelse, fjerner en lille prøve af arterien, som derefter undersøges i et laboratorium for tegn på inflammation.

Overvågning bivirkninger

Calcium og D-vitamintilskud

Behandlingen normalt indebærer medicin for at hjælpe med at lette dine symptomer. Tilbagefald er almindelige.

Polymyalgia rheumatica er normalt behandlet med en lav dosis af et oralt kortikosteroid, såsom prednison. En daglig dosis i begyndelsen af ​​behandlingen er normalt 12 til 25 milligram om dagen.

Du vil sandsynligvis begynde at føle lindring af smerter og stivhed inden for de første to eller tre dage. Hvis du ikke reagerer på behandling, kan lægen henvise dig til en reumatolog.

Efter de første to til fire ugers behandling, kan lægen begynde gradvist at mindske din dosis afhængigt af dine symptomer og resultaterne af blodprøver. Målet er at holde dig på så lav en dosis som muligt uden at udløse et tilbagefald i dine symptomer.

De fleste mennesker med polymyalgia rheumatica skal fortsætte den kortikosteroid behandling i mindst et år. Du får brug for hyppige opfølgende besøg med din læge til at overvåge, hvordan behandlingen virker, og om du har nogen bivirkninger.

Folk, der aftage medicinen for hurtigt, er mere tilbøjelige til at have et tilbagefald. Tredive til 60 procent af mennesker med polymyalgia rheumatica vil have mindst én tilbagefald, når aftrapning af kortikosteroider. Tilbagefald (flares) behandles ved at øge dit stof dosis for et stykke tid derefter tilspidset igen.

Lang tids brug af kortikosteroider kan resultere i en række alvorlige bivirkninger. Din læge vil overvåge Dem nøje for problemer. Han eller hun kan justere din dosis og ordinere behandlinger til at håndtere disse reaktioner på kortikosteroidbehandling. Mulige bivirkninger omfatter

Din læge vil sandsynligvis ordinere daglige doser af calcium og D-vitamintilskud for at hjælpe med at forhindre knogletab induceret af kortikosteroidbehandling. Den amerikanske Academy of Rheumatology anbefaler følgende daglige doser for nogen tager kortikosteroider

Din læge kan foreslå du får en lungebetændelse vaccine, hvis du tager 20 milligram eller mere prednison dagen.

Fælles retningslinjer fra American Academy of Rheumatology og Europa League Against Rheumatism foreslår at bruge methotrexat med kortikosteroider hos nogle patienter. Dette er en immun-undertrykke medicin, der tages gennem munden. Det kan være nyttigt tidligt i behandlingsforløbet eller senere, hvis du tilbagefald eller ikke reagerer på kortikosteroider.

Du kan drage fordel af fysisk terapi, hvis du har haft en lang strækning af begrænset aktivitet på grund af polymyalgia rheumatica. Tal med din læge om, hvorvidt fysisk terapi er en god mulighed for dig, hvis du forsøger at genvinde styrke, koordination og evnen til at udføre daglige opgaver.

Over-the-counter-steroide anti-inflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre) eller naproxen (Aleve), er normalt ikke anbefales til at lempe de tegn og symptomer på polymyalgia rheumatica.

Sunde livsstil valg kan hjælpe dig med at håndtere de bivirkninger, der kan følge af kortikosteroidbehandling

Selvom du vil begynde at føle sig bedre tid efter du begynder behandlingen, kan det være frustrerende at skulle tage medicin dagligt, især en, der kan forårsage sådanne alvorlige bivirkninger. Spørg din sundhedspleje team, hvilke skridt du kan tage for at holde sundere, mens du tager kortikosteroider. Din læge kan også vide, om der er nogen lokale støttegrupper i dit område. At tale med andre, der lever med den samme sygdom og udfordringer kan være hjælpsom og opmuntrende.

besøge din læge

Lungebetændelse vaccine

Methotrexat (Trexall)

Fysisk terapi