soleksem

Soleksem, også kendt som polymorf lys udbrud, er et kløende udslæt forårsaget af sol eksponering i mennesker, der har udviklet en følsomhed over for sollys (lysfølsomhed). Den udslæt normalt vises som røde, små bump eller lidt hævet pletter på huden.

Soleksem forekommer oftest i løbet af foråret og forsommeren, når en persons eksponering for sollys stiger. Gentag episoder er mindre tilbøjelige som sommeren skrider frem, men soleksem ofte gentager sig hvert år efter den første hændelse.

Selvom soleksem normalt går væk af sig selv uden behandling, kan medicin være nødvendig til behandling af alvorlige eller vedvarende tilfælde. Foranstaltninger til at beskytte huden mod solen eller lys terapi kan hjælpe med at forhindre tilbagevendende episoder af soleksem.

Udtrykket “udbrud” henviser til udslæt, som normalt forekommer inden for minutter til timer – eller nogle gange inden for et par dage – efter udsættelse for sollys. Den udslæt normalt vises på områder af kroppen, der har tendens til at være dækket i løbet af vinteren, men eksponeret i sommeren: den øverste brystet, forsiden af ​​halsen og armene.

Karakteristik af udslæt kan omfatte

Sjældent folk kan have andre tegn eller symptomer, såsom feber, kulderystelser, hovedpine eller kvalme. Disse betingelser kan være resultatet af en associeret solskoldning snarere end soleksem.

En række betingelser – herunder nogle alvorlige sygdomme – kan forårsage hududslæt med lignende optrædener. Det er vigtigt at få en hurtig diagnose og passende behandling.

Hvornår skal se en læge

UV-stråling

Den nøjagtige årsag til soleksem er ikke godt forstået. Den udslæt vises i mennesker, der har udviklet en følsomhed over for komponenter i sollys, og især ultraviolet (UV) stråling fra solen eller andre kilder, såsom solarier eller garvning lamper. Denne følsomhed benævnes lysfølsomhed. Lysfølsomhed resulterer i sollys-induceret immunsystem aktivitet, der producerer inflammation og udslæt.

UV-stråling er en bølgelængde af sollys i et område for kort til det menneskelige øje at se. UV-lys, der når jorden er opdelt i to bølgelængdebånd – ultraviolet A (UVA) og ultraviolet B (UVB).

lysfølsomhed

En person med lysfølsomhed kan reagere på begge typer af UV-stråling. Selvom UVB ikke trænger glas, UVA gør. Derfor kan udsættelse for sollys gennem vinduerne forårsage en reaktion hos nogle mennesker med lysfølsomhed.

Hvad du kan gøre

Følsomhed over for sollys mindsker med gentagen eksponering i soleksem. Derfor er der noget forudsigelige træk ved soleksem

Hvad de kan forvente fra din læge

Selvom alle kan udvikle soleksem, er flere faktorer forbundet med en øget risiko for betingelsen

Hvad du kan gøre i mellemtiden

Du vil sandsynligvis starte med at se din praktiserende læge eller primær pleje læge, men du kan blive henvist til en specialist i hudsygdomme (dermatolog).

Fysisk eksamen

Fordi udnævnelser kan være kort, og fordi der er ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at ankomme velforberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse, og hvad de kan forvente fra din læge.

Din tid med din læge er begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. For soleksem, at nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge

Deres læge vil bede dig en række spørgsmål om dine symptomer og din sygehistorie. Vær forberedt på at besvare følgende

Undgå solen når det er muligt. Hvis du ikke kan undgå solen, bruge en bredspektret solcreme med en SPF på mindst 15. Påfør solcreme generøst, og genanvende hver anden time – eller oftere, hvis du svømmer eller svedt.

Din læge kan sandsynligvis gøre en diagnose af soleksem baseret på en fysisk eksamen og dine svar på spørgsmål. Laboratorieundersøgelser kan være nødvendig for at bekræfte en diagnose eller udelukke andre betingelser.

Din læge vil gøre en eksamen at tjekke din generelle sundhed. Navnlig vil han eller hun undersøger udslæt og tilstanden af ​​din hud på andre sites.

Din læge kan bestille en af ​​følgende test, hvis en diagnose er ikke sikkert, er udslæt ikke løse på en forventet hastighed, eller der er grund til at tro en anden betingelse forårsager udslæt. Tests kan omfatte

Din læge kan være nødvendigt at udelukke andre lidelser karakteriseret ved lys-induceret hudreaktioner. Disse betingelser omfatter

Soleksem behandling er normalt ikke nødvendig, fordi udslæt typisk går væk af sig selv inden for et par dage til en uge eller mere.

Diagnostiske tests

Din læge kan foreslå lysterapi (lysbehandling) for at forhindre sæsonbestemte episoder af soleksem. Lysbehandling udsætter din hud for små doser af UVA eller UVB-lys, som hjælper din hud være mindre følsomme over for lys – hovedsagelig en kontrolleret version af den øgede eksponering, du ville opleve i løbet af sommeren.

Andre lysinducerede betingelser

En type af lysterapi kaldet psoralen plus ultraviolet A (PUVA) kombinerer UVA med administration af et lægemiddel kaldet psoralen, hvilket gør huden mere følsom over for dette lys. Kortsigtede bivirkninger af denne terapi kan omfatte kvalme, hovedpine og kløe.

stoffer

lysbehandling

Self-care foranstaltninger, der kan mindske kløe relateret til soleksem omfatter

For at mindske sandsynligheden for tilbagevendende episoder af soleksem, tage følgende forholdsregler

besøge din læge