tidlig ovariesvigt

Tidlig ovariesvigt – også kendt som primær æggestokkene insufficiens – refererer til et tab af normal funktion af æggestokkene før alder 40. Hvis dine æggestokke mislykkes, at de ikke producerer normale mængder af hormonet østrogen eller frigive æg regelmæssigt. Barnløshed er et fælles resultat.

Tidlig ovariesvigt er undertiden benævnt præmatur menopause, men de to betingelser er ikke helt det samme. Kvinder med tidlig ovariesvigt kan have uregelmæssig eller lejlighedsvise perioder i årevis og kan endda blive gravid. Kvinder med tidlig menopause stoppe have perioder, og kan ikke blive gravid.

Gendannelse østrogenniveau hos kvinder med tidlig ovariesvigt hjælper med at forhindre nogle komplikationer, såsom osteoporose, men infertilitet er vanskeligere at behandle.

Tegn og symptomer på tidlig ovariesvigt ligner dem, der opleves af en kvinde går gennem overgangsalderen og er typiske for østrogenmangel. de omfatter

Hvis du opdager, at du har sprunget over din menstruation i tre måneder eller mere, se din læge for at hjælpe med at bestemme, hvad der kan være årsagen. Du kan gå glip af din menstruation for en række årsager – herunder graviditet, stress, eller en ændring i kost eller motionsvaner – men det er bedst at få vurderet hver gang dit Menstruation ændringer.

Selv hvis du ikke har noget imod, at din menstruation er stoppet, er det stadig klogt at se din læge og forsøge at finde ud af hvad der forårsager problemet. Hvis dine østrogenniveau er lave, kan knogletab forekomme.

Hos kvinder med normal ovariefunktion, hypofysen frigiver visse hormoner i løbet af menstruationscyklus, som forårsager et lille antal æg-holdige follikler i æggestokkene til at begynde modning. Normalt kun én follikel – en sæk, der er fyldt med fluid – når modenhed hver måned.

Hvornår skal se en læge

follikelstimulerende udtømning

Når folliklen er modent, den brister åben, frigiver ægget. Ægget derefter ind i æggelederen, hvor en sædcelle kan befrugte det, hvilket resulterer i graviditet.

Tidlig ovariesvigt resultater fra en af ​​to processer – follikel udtømning eller follicle forstyrrelser.

follikelstimulerende dysfunktion

Årsager til follikel udtømning omfatter

Hvad du kan gøre

Follikel dysfunktion kan være resultatet af

Spørgsmål lægen kan anmode

Faktorer, der øger risikoen for at udvikle tidlig ovariesvigt omfatter

Adressering barnløshed

Komplikationer af tidlig ovariesvigt omfatter

Din første ansættelse vil sandsynligvis være med din praktiserende læge eller en gynækolog. Hvis du søger behandling for barnløshed, kan du blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i reproduktive hormoner og optimering fertilitet (reproduktive endokrinolog).

For at blive klar til din udnævnelse, kan du

For tidlig ovariesvigt, at nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge

For at få en bedre forståelse af, hvad du går igennem, kan din læge bede dig flere spørgsmål, såsom

Tøv ikke med at stille spørgsmål under Deres udnævnelse som de opstår for dig. Det er vigtigt, at du forstår årsagen til eventuelle prøver eller behandlinger, der anbefales.

For at gøre en diagnose af tidlig ovariesvigt, kan din læge bede om dine symptomer, din menstruationscyklus, og en historie af udsættelse for eventuelle toksiner, såsom kemoterapi eller strålebehandling, som forårsager direkte skade på hårsække og æg. De fleste kvinder har kun få tegn på for tidlig ovariesvigt, men du vil sandsynligvis have en fysisk eksamen, herunder en underlivsbetændelse eksamen.

Din læge kan også anbefale en eller flere af disse tests

Behandling for tidlig ovariesvigt normalt fokuserer på de problemer, der opstår fra østrogenmangel. Din læge kan anbefale

Østrogenterapi. For at hjælpe med at forhindre osteoporose og lindre hedeture og andre symptomer på østrogenmangel, kan din læge anbefale østrogenbehandling at kompensere for østrogen dine æggestokke ikke længere producere. Østrogen er typisk ordineret med et andet hormon kaldet progesteron. Tilføjelse progesteron beskytter slimhinden i din livmoder (endometrium) fra forstadier ændringer forårsaget ved at tage østrogen alene. Kombinationen af ​​hormoner kan give blødning igen, men det vil ikke genoprette ovariefunktion. Afhængigt af dine sundhedsspørgsmål og personligt valg, kan du fortsætte med at tage hormonbehandling indtil omkring 50 år eller 51 – gennemsnitsalderen for naturlig menopause.

I ældre kvinder, har langvarig østrogen plus progestin terapi været forbundet med en øget risiko for hjerte og blodkar (kardiovaskulære) sygdom og brystcancer. Hos unge kvinder med tidlig ovariesvigt dog fordelene ved hormonbehandling for hjerte sundhed kan opveje de potentielle risici.

Calcium og D-vitamintilskud. Både calcium og vitamin D er vigtige for at forebygge osteoporose. Hvis du ikke få nok af dem gennem din kost, kan din læge anbefale kosttilskud. Din læge kan foreslå test knogletæthed, før du begynder kosttilskud for at få en baseline måling knogletæthed.

For kvinder i alderen 19 til 50, Institute of Medicine anbefaler 1.000 milligram (mg) af calcium om dagen gennem fødevarer eller kosttilskud, stigende til 1.200 mg om dagen for kvinder i alderen 51 eller ældre. Forskerne ved endnu ikke, den optimale daglige dosis af vitamin D. Et godt udgangspunkt for voksne er 600 til 800 internationale enheder (IE) dagligt, gennem fødevarer eller kosttilskud. Hvis dine blodets indhold af D-vitamin er lave, kan lægen foreslå højere doser.

Infertilitet er en almindelig komplikation ved tidlig ovariesvigt. Der er ingen behandling vist sig at genoprette fertiliteten hos kvinder med denne betingelse. Det er vigtigt at forstå og sørge for dette tab af æggestokkene funktion og at søge rådgivning, hvis du har brug for det.

Nogle kvinder og deres partnere vælger at forfølge en graviditet gennem in vitro befrugtning med donoræg. Denne procedure indebærer at fjerne æg fra en donor og befrugtende dem med din partners sæd i et laboratorium. Det befrugtede æg (embryo) anbringes derefter i din livmoder. Under denne proces du tager medicin, der balancerer dine hormoner til at støtte en graviditet. Når graviditeten er etableret, du stoppe med at tage medicinen og graviditeten fortsætter naturligt til levering.

Læring, at du har tidlig ovariesvigt kan være følelsesmæssigt svært. Men med den rette behandling og egenomsorg, kan du forvente at leve et sundt liv.

Hvis du havde håbet på fremtidige graviditeter, kan en diagnose af tidlig ovariesvigt bringe på overvældende følelser af tab – også selvom du allerede har været gravid og født. Sorg er en normal følelse i dette tidsrum.

For bedre at kunne klare

besøge din læge